HAE HETI
Ladataan..
Etusivu » Lainaa » Muuttamassa uuteen kotiin? Varaudu muuttokuluihin ennakkoon

Muuttamassa uuteen kotiin? Varaudu muuttokuluihin ennakkoon

Useimmiten muutto uuteen kotiin tarkoittaa jotain positiivista. Siihen liittyy odotuksia, haaveita ja suunnitelmia. Samalla on kuitenkin olemassa sellainenkin mielipide, jonka mukaan muutto on tulipaloa pahempi: se vaatii rahaa, siinä katoaa tavaraa, menee aikaa ja kuluu hermoja. Ainakin yhteen näistä asioista voi varautua etukäteen suunnittelemalla muuttokulut.

Vuokra-asuntoon

On yleistä, että ennen kuin edellisen vuokra-asunnon vakuus saadaan takaisin käyttöön, täytyy maksaa vakuus uudesta vuokra-asunnosta. Yleisesti katsoen, vuokravakuus on se raha, jonka ihminen maksaa kerran elämässä ja sen jälkeen se vain siirtyy vuokranantajalta vuokranantajalle, jos vuokra-asunnossa ei ole sattunut vuokra-aikana vahinkoja. Se, että joka muuton yhteydessä tämä ihmisen omasta budjetista revitty rahamäärä kaksinkertaistuu, saattaa tuoda hankaluuksia: noin kuukauden aikana tämä raha tulee puuttumaan. Mikä olisi loogista?

 1. Etsitään sopiva vuokra-asunto.
 2. Neuvotellaan mahdollisimman pienestä vakuudesta, jos mahdollista.
 3. Sovitaan vakuuden maksupäivä ja muuttopäivä.
 4. Ilmoitetaan muutosta nykyiselle vuokranantajalle.
 5. Lainataan rahaa vakuuden maksuun.
 6. Odotetaan, kunnes edellinen vakuus palautuu takaisin.
 7. Maksetaan lainattu raha takaisin.

Tämä on helppoa. Se, että moni meistä ei suunnittele tällaisia yksinkertaisia asioita, kääntyy usein kalliiksi, koska omasta budjetista puuttuu vakuuden verran rahaa. Tämä rahareikä voidaan paikata erittäin kätevästi aivan naurettavilla lainakuluilla, kunhan asiaan puututaan etukäteen eikä silloin, kun muuttokuorma odottaa jo purkua pihassa.

Ennen muuttopäivää…

Muuton aikana katoaa kaikenlaista pientä tavaraa, papereita ja vaikka mitä kodin käyttöesineitä. Tätä tapahtuu harvemmin, kun pakkaamiseen on varattu tarpeeksi aikaa ja käytössä on muutakin pakkaustavaraa kuin Prisman muovikasseja. Pakkauksien määrä pitää laskea etukäteen, ja ainakin pahvilaatikoita saa olla laskelmassa reippaasti: ne ovat suhteellisen ympäristöystävällisiä ja niille löytyy aina käyttöä. Muutossa ne ovat todella käteviä.

Kun pakkaamiseen ei kuitenkaan jakseta panostaa oman perheen voimin eikä ylimääräinen vapaapäivä töistä mahdu aikatauluun millään tavalla, on syytä lähteä etsimään sopivaa muuttokumppania. Esimerkiksi muuttomaailma.fi -niminen palvelu auttaa kilpailuttamaan muutto jopa ulkomaille niin, että nykyisestä asunnostasi tullaan siirtämään kaikki tavarat turvallisesti pakattuina uuteen asuntoon – niin, että sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Ja niin: jopa tällaiseen muuttopalveluun saa rahoitusta. Jos itse palvelun tarjoaja ei pysty huolehtimaan asiakkaansa mahdollisesta osamaksusta, rahaa saa lainattua pankista suhteellisen helposti: muuttokulut eivät ole mitään avaruuslukuja.

Muuttopäivä

Muuttopäivä on se päivä, jota kaikki vihaavat. Olisi outoa, jos joku meistä olisi innokas muuttamaan paikasta toiseen ihan huvin vuoksi. Siinähän niitä hermoja vastaa alkaa kulua…

Loppupakkaaminen aamukahvin jälkeen. Muuttoauto. Muuttokuorman lastaaminen. Ei se muuten välttämättä mahdukaan ensi yrittämällä, ja usein joudutaan tekemään toinenkin reissu kahden asunnon välillä. Muuttomatka ja polttoainekulut. Vuokratun pakettiauton palautus viivästyy. Kuorma puretaan kiireessä ja joku huonekalu vahingoittuu. Samalla tulee naarmuja porraskäytävän seinään. Mitä muuta voi mennä muuttopäivänä pieleen?

Tärkein muuttopäivän sääntö on erittäin yksinkertainen: suunnittele äläkä kiirehdi. Kiireessä, varsinkin kun kaiken yrittää tehdä yksin rahan säästön vuoksi, rahaa kuluu paljon enemmän kuin hyvin suunniteltujen toimenpiteiden aikana. On ihan normaalia, että jokainen meistä haluaa säästää muuttokustannuksissa, mutta rahaa se muutto tulee joka tapauksessa vaatimaan, joten ei muuta kuin suunnittelemaan.

 • Pakkauskulut. Paljonko pakkauksia ja kuka pakkaa? Tarvitaanko erikoispakkauksia ja mitä ne tulevat maksamaan?
 • Reilusti pakkausaikaa. Vaikka kolme päivää.
 • Muuttopäivän aikataulu. Kannattaa varata aikaa taukoihinkin.
 • Pakettiauton vuokra. Peräkärrykin käy, kun sää sallii.
 • Muuttokuorman purku.
 • Muuttoauton palautus ja matka uuteen kotiin.
 • Pizzat uudessa kodissa. Kukaan ei jaksa laittaa ruokaa, kun ollaan juuri muutettu.
 • Uuden kodin vaatimat kulut.

Pakkauskulut ovat maksimissaan 50 euroa. Pahvilaatikoita saa kaupoista ilmaiseksi, mutta jos tällainen vaihtoehto ei syystä tai toisesta käy, niiden hinta ei ole kuitenkaan korkea. Pakkausaika ei maksa mitään muuta kuin pakkaajien hermoja.

Pakettiauton vuokra on puolestaan mielenkiintoinen asia, koska pakettiautoja on erilaisia ja niin on erilaisia kauppiaitakin. Jotkut saattavat suostua 40 euron päivävuokraan, kun taas jotkut tulevat pyytämään sataa euroa neljästä vuokratunnista. Hintoja on syytä kilpailuttaa niin, että vuokraa suunnitellaan koko päivän ajaksi, koska harvemmin muuttajat onnistuvat noudattamaan laatimaansa aikataulua minuutin tarkkuudella.

Esimerkiksi Helsingissä bestrent.fi tarjoaa asiakkailleen hyviä hintoja niin, että auton voi hakea aamulla ja palauttaa seuraavana päivänä, eli kyseessä on kokonainen vuorokausi. Samasta paikasta voi kysyä erilaisia vaihtoehtoja: sieltä saa 200 eurolla käyttöön jopa 27 m3 tilavuudeltaan olevan kuorma-auton, kunhan sitä osaa kuljettaa. Kaksi kertaa pienemmällä hinnalla saa vuokrattua pienen pakettiauton, joka kuka tahansa osaa ajaa, mutta ajamista tulee enemmän: siihen mahtuu melkein neljä kertaa vähemmän tavaraa kuin kuorma-autoon.

Jossain vaiheessa muuttopäivä on kuitenkin ohi, ja tällä ajatuksella voi muuten lohduttaa itseään vaikka koko päivän aikana. Sitä varten, että mikään ei pilaa voittajan mieltä, on syytä miettiä muuttovakuutusasioita. Vakuutuksesta voi kysyä vaikka omasta vakuutusyhtiöstä, jonka kanssa on tehty kotivakuutuskin. Jos sitä ei kuitenkaan ole, se kannattaa hankkia ennen muuttoa ja ilmoittaa tulevasta muutosta vakuutusyhtiölle: näin voidaan varmistua, että jos muuton aikana jotain sattuukin, niin muuttajan osalta ikävä asia rajoittuu vain omavastuuseen. Kotivakuutus on muutenkin hyvä olla, koska yleensä se maksaa itsensä takaisin.

Onnea uudella paikalla!

Uuteen kotiin petytään helposti, kun aletaan tutkia sen detaljiikkaa. Johonkin paikkaan halutaan nyt peili, jostakin puuttuu hylly, säilytystilaa ei riitä ja omat astiatkin eivät enää sovi uuteen interiööriin. Laitettavaa tulee koko ajan, ja kotitavarakauppa tuleekin joksikin aikaa ruokakauppaa suositummaksi paikaksi. Jos vain mahdollista, niin ennen muuttoa kannattaa tutustua uuteen kotiin niin tarkkaan kuin pystytään, jotta osataan ennakoida tulevia kuluja. Tyypillisiä esimerkkejä ovat:

 • Hyllyt olohuoneeseen ja kylppäriin
 • Peilin vaihto eteiseen
 • Verhot ja pöytäliinat
 • Päiväpeitteet ja sisustustyynyt
 • Eteisen ja kylpyhuoneen matot
 • Koukut ja muut seinään laitettavat kiinnitykset
 • Pienet kodinkoneet, jotka päätettiin vaihtaa muuton yhteydessä
 • Työkalut

Sen jälkeen, kun muuttopäivä on ohi, tämä lista voi olla loputon. Jokainen kuitenkin haluaa muuttaa uuteen kotiin niin, että jo viikon kuluttua kaikki olisi toimivaa ja uuteen asuinpaikkaan oltaisiin tyytyväisiä. Mitä paremmin suunnitellaan menot, sitä paremmin tullaan onnistumaan tässä haaveessa: kaikki muuttokulut voivat nousta jopa tuhanteen euroon, mutta useimmiten uuden kodin ilme on tämänkin rahan arvoista. Kyse on vain siitä, kuka jaksaa suunnitella menoja ja kuka jaksaa säästää. Siinä on siis kaksi skenaariota:

 1. Lainataan riittävä määrä rahaa muuttoon ja maksetaan sitä takaisin kiinteällä kuukausierällä, joka sisältyy alkuperäiseen suunnitelmaan kaikkine kuluineen ja korkoineen.
 2. Yritetään säästää koko muutossa ja mahdollisesti menetetään tiettyjä rahasummia. Muuton jälkeen säästetään aina joka ikiseen pieneenkin tavaraan ja jokaisena tilipäivänä mennään kotitavarakauppaan hakemaan pitkään tarvittua esinettä.

Mikä vaihtoehto vaikuttaa paremmalta ja positiivisemmalta? Oma koti on meille aina kullan kallis, ja näiden kahden vaihtoehdon ero on vain muuttolainan korkojen aiheuttamissa kuluissa. On ymmärrettävää ja luonnollista, että elämässä ei voida saada kaikkea heti valmiiksi, mutta kun kyse on omasta kodista ja suhteellisen pienistä korkomenoista, niin ainakin tässä tapauksessa lainaaminen kannattaa.